Η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου (ΕΕΒΕΖΕ) ιδρύθηκε το 1994 στην Αθήνα από επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων που είχαν ως κοινό ενδιαφέρον τη βιοϊατρική έρευνα.
Στόχοι της Εταιρείας είναι η βελτίωση της ευζωίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, η προαγωγή της έρευνας, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση των επιστημόνων και του τεχνικού προσωπικού, η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων που αντικαθιστούν τη χρήση ζώων, η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας για την Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία, η συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειρίας με φορείς του ελληνικού χώρου ή της αλλοδαπής που έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα.
Η Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εταιρειών Επιστήμης Ζώων Εργαστηρίου (FELASA). Τα μέλη της Εταιρείας συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητές της που περιλαμβάνουν ομάδες εργασίας για τη δημιουργία νέων και την επικαιροποίηση παλαιών κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν στην Επιστήμη των Ζώων Εργαστηρίου, συμμετέχουν με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια καθώς και στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της FELASA όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στον ευρωπαϊκό χώρο με υποβολή προτάσεων, εισηγήσεων και συνεχείς παρεμβάσεις προς τους σχετικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Γνώμονα όλων των δραστηριοτήτων αποτελεί η εφαρμογή των 3Rs (Replacement, Reduction, Refinement).
Η έννοια των 3Rs (Αντικατάσταση, Μείωση, Βελτίωση) είναι ο βασικότερος πυλώνας της Επιστήμης των Ζώων Εργαστηρίου. Η θεωρία των 3Rs διατυπώθηκε το 1959 από τους W.M.S. Russell και R.L. Burch στο βιβλίο τους “The Principles of Humane Experimental Technique” και αντανακλά την προσπάθεια για χρήση εναλλακτικών μεθόδων σε αντικατάσταση των ζώων εργαστηρίου όπου αυτό είναι εφικτό (Αντικατάσταση), στη μείωση του αριθμού των ζώων στο λιγότερο δυνατό, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αξιοπιστία των επιστημονικών αποτελεσμάτων (Μείωση), και στην βελτίωση όλων των μεθόδων που αφορούν στη χρήση των ζώων εργαστηρίου (στέγαση, χειρισμός, πειραματική μεθοδολογία) με στόχο τη βελτίωση της ευζωίας τους (Βελτίωση).
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα Επικουρικό Υλικό
Μάθετε περισσότερα για την ΕΕΒΕΖΕ στη Σύντομη παρουσίαση της ΕΕΒΕΖΕ